Translate

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014




ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

Νομίζετε ότι είστε ασφαλής όταν διαγράφετε ένα αρχείο..?
Νομίζετε...!


Πολλές φορές πολλοί πελάτες μου λένε..διεγραψα κάποια επαγγελματικά αρχεία για λόγους ασφαλείας...
και τους απαντάω..νομίζετε ότι τα διαγράψατε..!

Όταν στέλνετε ένα αρχείο στο κάδο ανακύκλωσης των windows αυτό δεν διαγράφετε απλώς μαρκάρετε ότι είναι προς διαγραφή..αλλά ακόμα έχετε πρόσβαση σε αυτό , όταν πάτε και αδιάζετε τον κάδο ανακύκλωσης..τότε τα όποια αρχεία βρίσκονταν μέσα απλά μαρκάρονται ως διεγραμένα..δεν διαγράφονται στην πράξη..για λόγους ταχύτητας απόκρισης του υπολογιστή διαφορετικά εάν θέλατε να διαγράψετε πχ μια ταινία με όγκο 1GB (Gigabyte) τότε η διαγραφή θα έπαιρνε πολύ χρόνο τόσο που θα βαριόσασταν να περιμένετε..

Στην πράξη όταν διαγράφουμε ένα αρχείο πάει η κεφαλή του δίσκου στην αρχή και στο τέλος του αρχείου και διαγράφει 16 bit από την αρχή και άλλα 16 bit από το τέλος του αρχείου , μαρκάροντας το έτσι σαν διεγραμένο οπότε ο δίσκος εάν χρειαστεί να γράψει κάτι άλλο κάποια στιγμή θεωρεί αυτήν την περιοχή ως ελεύθερο χώρο..

Στην πράξη το αρχείο παραμένει εκεί που ήταν ολόκληρο και είναι πολύ εύκολο κάνοντας χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων να το ξαναβρούμε ολόκληρο όπως ήταν..

Αυτό όπως προ είπα συμβαίνει για λόγους ταχύτητας απόκρισης..εάν θέλετε πραγματικά να διαγράψετε ένα αρχείο χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα ανάκτησης του αρχείου αργότερα τότε πρέπει να κάνετε χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων τα οποία στην πράξη αφού διαγράψουν το αρχείο πάνε και γράφουν από πάνω τυχαία δεδομένα πολλές φορές τόσο που πλέον το αρχείο που βρισκόταν εκεί δεν μπορεί πλέον να ανακτηθεί..!

Συνήθως ένα αρχείο για να διαγραφεί πλήρως χρειαζετε γύρω στα 35 περάσματα επανεγγραφής από πάνω ώστε να διαγράφει πλήρως..αν και σε κάποιες περιπτώσεις κάνοντας χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων αλλά και μηχανημάτων είναι πιθανό το αρχείο να ανακτηθεί ξανά.. , ακόμα και εάν κάνετε το λεγόμενο Format και ξανά περάσετε το λειτουργικό σύστημα από την αρχή..η ακόμα και εάν κάνετε πολλά απανωτά format εάν μετά τρέξετε ένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων θα δείτε ότι τα αρχεία σας είναι σχεδόν όλα στην θέση τους άθικτα..!

Ακόμα και εάν καταστρέψετε τον δίσκο ανοίγοντας τον και καταστρέφοντας τις μαγνητικές πλάκες η ίσως εάν τον πετάξετε στην φωτιά..υπάρχουν τρόποι και συγκεκριμένα μηχανήματα όπως το μαγνητικό μικροσκόπιο μέσω των οποίων μπορεί να γίνει ανάκτηση των δεδομένων..βέβαια σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί πολύς χρόνος όπως επίσης και πολύ χρήμα μια τέτοια διαδικασία μπορούν να την κάνουν μόνο ελάχιστες εξειδικευμένες εταιρίες στον κόσμο η το εργοστάσιο το οποίο κατασκεύασε τον δίσκο , αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα αναλύσουμε σε ένα από τα επερχόμενα post.

Τώρα εάν θέλετε να διαγράψετε μερικά αρχεία ασφαλώς χωρίς να μπορεί κάποιος να τα ανακτήσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα προγράμματα , τα περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία είναι δωρεάν οπότε και υπάρχουν πολλά..βεβαία κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για τις δυνατότητες τους , ένα από αυτά είναι και το File Shredder το οποίο χρησιμοποιείτε από τις περισσότερες εταιρίες στον κόσμο για την ασφαλή διαγραφή των αρχείων..
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα του εδώ :


Βέβαια σας συνιστώ να το χρησιμοποιήσετε μόνον όταν έχετε να διαγράψετε κάτι το οποίο θέλετε να διαγράψετε οριστικά και μόνον τότε..καθώς μετά από αυτήν την διαδικασία δεν θα μπορείτε ούτε εσείς ούτε κάποιος άλλος να το ανακτήσει..εκτός και εάν έχετε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ να ξοδέψετε προκείμενου να το ανακτήσετε!
Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη εάν το χρησιμοποιήσετε λάθος και κάνετε ζημιά στον υπολογιστή σας διαγράφοντας κάτι το οποίο δεν πρέπει να διαγραφεί..!

Εάν έχετε κάποια αρχεία τα οποία θέλετε να διαγράψετε αλλά δεν είστε σίγουροι για το αν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας τότε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας χρήση της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε στο Blog μου εδώ :  


Tsalopoulos G.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου